Calzone z kurczakiem i pak choi

 

Przepis:

  1. Farsz:

    1. Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż na patelnię i podsmażaj na oleju, aż się zrumieni.
    2. Marchewkę pokrój w krążki i dodaj do kurczaka na patelni, zmiejszając ogień pod patelnią.
    3. Pak choi umyj. Pokrój w paski. Jasną część dodaj razem z marchewką na patelnię.
    4. Gdy marchewka będzie aldente, dodaj szpinak, pokrojone liście pak choi i posiekany czosnek.
    5. Dopraw pieprzem. Dodaj rozdrobnioną  1/4 trójkąta sera Lazur, gdy szpinak starci swoją objętość.
    6. Podgrzewaj mieszając do momentu rozpuszczenia się sera.
  2. Ciasto

    1. Od 250 ml mleka odmierz 1/4 szkl. Odmierzone mleko podgrzej (mleko ma być ciepłe, nie gorące!) i dodaj do drożdży. Do tej mieszanki dołóż 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Odstaw na ok.15 min w ciepłe miejsce.
    2. W misce przygotuj kolejne składniki: pozostałą mąkę, resztę mleka, sól, olej. Zagnieć tak, by powstało gładkie ciasto.
    3. Do ciasta w misce dodaj wyrośnięte drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 1 godzinę przykryte do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    4. Ciato wyłóż na blat wysypany mąką. Wyrabiaj ciasto przez chwilę.
    5. Rozwałkuj dość cienko i (w zależności od chęci) wykrój koła np. przy pomocy talerzyka.
    6. Farsz nakładaj na jedną połówkę krążka i zlep ja pieroga.
    7. Piecz w rozgrzanym  piekarniku do 200ºC ok.10 (do momentu zarumienienia się ciasta).
  3. Farsz starcza na 7 średnich pierogów, natomiast ciasta wychodzi dużo więcej.

17838463_1340120272692248_918063813_o