Bajgle

16665185_400444773639307_2803932830746061672_o

W tym roku postanowiłam zaskoczyć Pawła walentynkowymi bajglami. Uwieżcie mi, że to był szalony pomysł. Przygotowanie ciasta to pikuś (Pan Pikuś :D), zarabiamy je dzień wcześniej, dajemy mu wyrosnąć i hop do lodówki na całą noc. Najtrudniej było wstać rano, właściwie to w nocy (5 rano to dla mnie w lutym noc) i zacząć przygotowania. Dobrze, że Paweł ma do pracy na 9, bo inaczej strach pomyśleć, którą godzinę ujrzałabym na telefonie.

Po całonocnym leżakowaniu ciasto wyrobiłam, podzieliłam na kuleczki i uformowałam z nich bajgle, dosłownie robiąc w nich dziurę i trochę rozciągając. Nadszedł czas na pobyt bajgli w ciepełku, żeby ciasto mogło sobie przez 1,5 h wyrastać. Tu się zaczęły schody. W kuchni nie miałam miejsca, w dużym pokoju na grzejniku się nie zmieszczą, wizja upadku na podłogę mojego wyrobu i obudzenie wszystkich odwiodła mnie od tego pomysłu. W tamtej chwili jak w „Pomysłowym Dobromirze” zapewne skakał mi taka mała kuleczka po głowie, JEST! Grzejnik przy moim łóżku, tylko jak to tam położyć? Pudełko po butach i misiek posłużyły za rusztowanie i mogłam iść spać, uważając żeby nie przewrócić jakże wymyślnej konstrukcji.

Oczywiście jak już się człowiekowi przyśnie to na całego! Teraz szybko gotowanie bajgli i do pieca, bo czas goni, a jescze trzeba coś do nich włożyć! Postawiłam na dwie wersje. Pierwsza z serkiem chrzanowym, kurczakiem, rukolą i pomidorem, druga z sosem miodowo musztardowym, polędwicą łososiową peklowaną z carnym pieprzem, rukolą i pomidorem.

Jak to w bajkach Disney’a bywa wszystko dobrze się skończyło. Bajgle się upiekły, przyjechał książę i powiedział, że były pyszne. To mi wystarczy.

Przepis:

  1. Bajgle

    1. Mąkę wsyp do miski.
    2. Do wody dodaj drożdże, sól i miód, dokładnie wymieszaj.
    3. Dodaj powstały roztwór do mąki i wymieszaj.
    4. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie (ok.4 minuty).
    5. Odstaw na 8 minut, aby odpoczęło, po tym czasie wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę, włóż do miski i przykryj ścireczką, odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    6. Po tym czasie wyrób trochę ciastoi włóż do miski. Szczelnie owiniętą folią miskę z ciastkem odstaw na całą noc do lodówki.
    7. Po wyjęciu z lodówki wyrabiaj ciasto przez chwilę, podziel na 8 części uformuj z nich kule i zrób dziurkę rozciągając ciasto, jednocześnie formując bajgla.
    8. Odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  2. Roztwór

    1. Do głębokiego garna wlej wodę i ją zagotuj, zmiejsz ogień i dodaj miód, sodę i sól.
    2. Wszystko wymieszaj, aż dodane składniki się rozpuszczą.
    3. W zależności od średnicy garnka możesz wkładać od 1 do 4 bajgli.
    4. Gotuj bajgle po minucie z każdej strony i układajna blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

     

    1. Po obgotowaniu bajgli i wyłożeniu ich na blachę, posyp je makiem, solą lub sezamem (do wyboru).
    2. Piecz w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez ok.20 min, do momentu zezłocenia się bajgli.
    3. Wystudź na kratce i ciesz się pysznym wypiekiem.