Święta Bożego Narodzenia to zapach przyprawy korzennej, czekolady i pomarańczy. Teraz możesz go mieć pod postacią pysznych czekoladowych pierniczków.
Przepis:
Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól wymieszaj i przesiej do miski.
W garnku ,na małym ogniu, rozpuść miód, czekoladę i masło. Po zmieszaniu sie składników, zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia.
Do suchych przesianych składników wbij jajko i dodaj rozpuszczoną mieszankę z garnka, skórkę z pomarańczy i wszystko dobrze wyrób.
Ciasto po wyrobieniu może być klejące.
Owiń miskę z ciastem szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godzin.
Po upływie tego czasu, wyjmuj ciasto z lodówki partiami. Wałkuj je na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i u kładaj na nim wykrojone pierniczki.
Piecz przez 10-12 w 180°C.
Zanim przełożysz pierniki do szczelnego pojemnika, aby zmiękły, wystudź je. Możesz włożyć także do poejemnika z pierniczkami połówkę jabłka, w ten spsób szybciej staną się miękkie.