Pierniczki czekoladowe

img_20161122_100132

Święta Bożego Narodzenia to zapach przyprawy korzennej, czekolady i pomarańczy. Teraz możesz go mieć pod postacią pysznych czekoladowych pierniczków.

Przepis:

  1. Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól wymieszaj i przesiej do miski.

  2. W garnku ,na małym ogniu, rozpuść miód, czekoladę i masło. Po zmieszaniu sie składników, zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia.

  3. Do suchych przesianych składników wbij jajko i dodaj rozpuszczoną mieszankę z garnka, skórkę z pomarańczy i wszystko dobrze wyrób.

    Ciasto po wyrobieniu może być klejące.

  4. Owiń miskę z ciastem szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godzin.

  5. Po upływie tego czasu, wyjmuj ciasto z lodówki partiami. Wałkuj je na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.

  6. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i u kładaj na nim wykrojone pierniczki.

    Piecz przez 10-12 w 180°C.

    Zanim przełożysz pierniki do szczelnego pojemnika, aby zmiękły, wystudź je.  Możesz włożyć także do poejemnika z pierniczkami połówkę jabłka, w ten spsób szybciej staną się miękkie.