Leżakujące pierniczki

cakes-1151690

Kto sobie wyobraża Święta Bożego Narodzenia bez pierników? Ja nie potrafię!

Atmosferę świąt tworzą także zapachy, które w tym czasie roznoszą się po całym domu, ba! Po całym mieście! Piekarnie i wszystkie cukiernie i cukierenki wypiekają pierniki na potęgę. Kupujesz je i zastanawiasz się, jak oni to zrobili, że są takie pyszne?

Najwyższy czas samemu upiec pierniki jak z cukierni, to wcale nie jest takie trudne.

Przepis już masz, teraz tylko chęci i zaczynaj zabawę w piekarza.

Przepis:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj przyprawę do piernika i cynamon.

  2. W garnku na małym ogniu rozpuść miód i cukier.

  3. Sodę wymieszaj z wodą i dodaj do garnka. Wymieszaj ostrożnie wysztko.

  4. Zawartość garnka przelej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj delikatnie łyżką.

  5. Dodaj śmietanę i jajka. Porządnie wyrób ciasto.

    Uważaj, żeby podczas mieszania nie oparzyć się rozpuszczonym miodem z cukrem!

  6. Ciasto rozwałkuj na grubość 1-2 mm i wykrawaj pierniki.

  7. Piecz je w 180ºC  przez ok. 10-15 min.

     

  8. Upieczone pierniczki zamknij w pojemniku i poczekaj 3-4 tygodnie, aż zmiękną.

    Aby przyspieszyć ten proces włóż do pojemnika z piernikami połówkę jabłka.