Dyniami jesień się zaczyna

Lato, lato i po lecie… Z dnia na dzień pogoda się zmieniła. Zimno. Okres grzewczy jeszcze się nie rozpoczął i trzeba się rozgrzewać w inny sposób. Idealna do rozgrzewania jest dynia w towarzystwie imbiru. Zupa dyniowa, dynia pieczona… Jaka dynię wybrać? Oto kilka wskazówek.

31370b52e5a75258943be7d8cbf0949a

Dynia Kabocha 

Ma zieloną skórkę i miąższ o intesywnej barwie. Miąższ dyni jest słodki, kremowy, bez włókien. Idealna do ciast i deserów.

 

mtaynhg3njg12535388_12535472

Dynia Zwyczajna

Nie jest tak delikatna i aromatyczne jak pozostałe rodzaje. Wyśmienita na pikle, sosy i do dań z dużą ilością przypraw. Idealnie komponuje się z imbirem.

 

dynia-nasiona

Dynia Hokkaido

Ma gładką i miękką, mozno pomarańczową skórkę, której nie musimy się pozbywać. Skóra miękknie podczas obróbki cieplnej. Najlepsza do zup dyniowych, dobrze się kroi. Ma lekko orzechowy smak.

 

butelkowa

Dynia Butelkowa

Posiada charakterystyczny gruszkowy kształt. Jej miąższ nie ma włókien. Nadaje się do zup, zapiekanek, chelba i ciast. Najlepsza jest pieczona. Podczas pieczenia uzyskuje słodko-maślanego smaku.

 

z10247492qdynia-acorn

Dynia Acorn

Występuje w kilku wersjach kolorystycznych. Ma posmak orzechów laskowych. Wyśmienita do pieczenia i jako dodatek do dań wytrawnych.

 

Nie chcecie zupy? To może pieczona dynia z bakłażanem i antonówką.

14408109_1111192418918369_1012330695_o

Pieczona dynia z bakłażanem i antonówką

Przepis:

    • Wydrąż dynię i pokrój w kostkę.
    • Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
    • Bakłażana możesz pokroić w grube plastry lub w kostkę.
    • Czosnek obierz i rozgnieć.

     

     

     

  1. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj oliwę, goździki i miód. Dopraw solą i przeprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    Piecz w 180ºC do momentu, gdy dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się.

Tak przygotowaną dynię można jeść jako pieczoną sałatkę. Jest idealnym dodatekiem do mięs, szczególnie wieprzowiny. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem koziego sera i długo dojrzewającej szynki.