Sernik jagodowy na zimno

13901862_1072292549475023_137116775_o
Przez ostatni miesiąc w kuchni królowały jagody. Głównie zajadane ze śmietaną i odrobią cukru, ale załapały się też na sernik. Zabierałam się do jego zrobienia od wtorku, aż nadeszła sobota, zmotywowana do działania podjęłam to wyzwanie. Wcześniej nie robiłam sernika na zimno. Przygotowania szły całkiem sprawnie, co najważniejsze bardzo smacznie. Trzeba bardzo uważać, żeby się nie zapomnieć. Jak się później okazało w sobotę był Międzynarodowy Dzień Sernika, było czym świętować.
13898744_1072292296141715_741075244_o

Przepis:

  1. Pokrusz ciastka, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi dokładnie spód tortownicy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.

  2. Wymieszaj serki waniliowe z serem sernikowym.

  3. Jagody zblenduj z cukrem, tak by pozostały kawałeczki owoców. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.

  4. Ubij śmietanę na sztywno i dodaj ją do masy jagodowo-serowej. Wymieszaj.

  5. Żelatynę rozpuść w ok.100 ml gorącej wody. Dobrze wymieszaj żelatynę, aby nie było w niej żadnych drobinek. Dodaj do masy jagodowo-serowej i dobrze wszystko wymieszaj.

  6. Wstaw masę do lodówki na ok.20 min., jeśli po tym czasie masa zaczęła tężeć to możesz wyłożyć ją na spód z ciastek i pozostawić w lodówce na ok. 3 godziny.
    Jeżeli masa nie tężeje to rozpuść jeszcze żelatynę i dodaj do masy. Wstaw do lodówki i sprawdź po ok.20 min.
  7. Gdy ciasto będzie kończyć swój 3 godzinny pobyt w lodówce, rozpuść czekoladę z olejem i masłem w kąpieli wodnej.  Wyjmij ciasto z lodówki, obkrój tak, by swobodnie wyszło z tortownicy. Oblej ciasto polewą i włóż do lodwóki, aby polewa zastygła.

Klaudia & Co.