Gofry kojarzyły mi się do tej pory z wakacjami nad morzem, górą bitej śmietany i owocami w żelu. Z racji zakupu przez Pawła gofrownicy, postanowiliśmy zrobić sobie domowe gofry. Problem stanowił jednak przepis. Po pierwsze żadne z nas wcześniej gofrów nie robiło, jadło owszem. Po drugie od kogo wziąć przepis. Z pomocą przyszedł wujek google! Znaleziony przepis na idealne gofry od Fuzja Smaków. Strzał w dziesiątkę, a nawet 100! Gofry wyszły przepyszne. Jak wiadomo u nas nie może być zbyt tradycyjnie i postanowiliśmy zaszaleć z tymi wafelkami.
Co gdyby zrobić je na słono?
Nic prostszego. W przepisie na ciasto gofrowe nie ma soli, co ułatwia sprawę. Wystarczy kilka fajnych dodatków i możemy stworzyć pyszne gofry na słono. Spróbujcie, bo naprawdę warto zastąpić na chwilę bitą śmietanę pastą z groszku, dodać salsę z papryki, trochę warzyw zamiast owoców w żelu i zjeść wytrawną kolację. Do samego ciasta można również dodać różne przyprawy np. bazylię lub drobno pokrojone oliwki.
Przepis:
- Białka ubij z solą na sztywno. Żółtka i resztę składników wymieszaj. Dodaj do nich ubite białka.Mieszając wszystko staraj się dobrze napowietrzać ciasto.Rozgrzej gofrownicę, posmarują płytki odrobiną masła przy pierwszych gofrach i piecz.
Ugotuj groszek w osolonej wodzie, tak by zachował jędrność. Po ugotowaniu, odcedź groszek i przełóż do miski. Dodaj awokado, olej i szczyptę soli. Zblenduj wszystko.
Papryki umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki i dodaj jogurt, czosnek ( jeśli jest mały to 2 ząbki), sól, odrobinę soku z cytryny, pieprz oraz słodką paprykę i kurkumę dla koloru. Wymieszaj wszystko.