
Przepis:
Soczewicę ugotuj w proporcjach 2 szkl. wody na 1 szkl. soczewicy. Gotuj ok. 15 min.
Posiekaj pietruszkę, pokrój paprykę i cukinię w kostkę. Czosnek i pozbawioną nasion papryczkę pokrój w drobną kostkę.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj czosnek i papryczkę, podsmażaj ok. 30 sek. Dodaj pokrojone pomidory, cukinie i paprykę.
Po odparowaniu części wody (jeśli jest jej zbyt dużo to możesz zwyczajnie ją odlać), dodaj soczewicę i część natki pietruszki,. Wymieszaj, dopraw solą.
- Jajka wbija na osobną patelnię z olejem i oblewaj gorącym olejem do momentu ścięcia się białka.Przełóż soczewicę na talerz, posyp resztą pietruszki, połóż jajka i jedz.
Klaudia & Co.