Soczewica w piekielnych pomidorach

13702349_1064100336960911_1318047197_o

Przepis:

  1. Soczewicę ugotuj w proporcjach 2 szkl. wody na 1 szkl. soczewicy. Gotuj ok. 15 min.

  2. Posiekaj pietruszkę, pokrój paprykę i cukinię w kostkę. Czosnek i pozbawioną nasion papryczkę pokrój w drobną kostkę.

  3. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze części.

  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj czosnek i papryczkę, podsmażaj ok. 30 sek. Dodaj pokrojone pomidory, cukinie i paprykę.

  5. Po odparowaniu części wody (jeśli jest jej zbyt dużo to możesz zwyczajnie ją odlać), dodaj soczewicę i część natki pietruszki,. Wymieszaj, dopraw solą.

  6. Jajka wbija na osobną patelnię z olejem i oblewaj gorącym olejem do momentu ścięcia się białka.
    Przełóż soczewicę na talerz, posyp resztą pietruszki, połóż jajka i jedz.
Klaudia & Co.