Łazanki z białą kapustą i kiełbasą

 13838055_1065944046776540_642590591_o
Podczas wakacji, gdy za oknem piękna pogoda nie zawsze mam ochotę codziennie gotować coś innego. Czasem bywa, że nie mam kompletnie żadnego pomysłu na obiad. Zero, totalna pustka. Z pomocą przychodzą szybkie, łatwe i pyszne potrawy. W wielu przypadkach są jednogarnkowe, ale należę raczej do osób, które oprócz jednego garnka wykorzystuje całe mnóstwo innych sprzętów i kuchnia wygląda raczej jak pobojowisko, niż świątynia spokoju i kontemplacji. Potem nadchodzi czas sprzątania i to jest dopiero przedsięwzięcie logistyczne przy braku zmywarki i z malutkim zlewozmywakiem.
Wczoraj był ten dzień, w którym z pomocą przyszły łazanki. Podobno wyszły pyszne.

Łazanki

Przepis:

  1. Poszatkuj kapustę i gotuj w posolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Jeśli posiadasz eko przyprawę do rosołu lub taką przyprawę bez soli to możesz nią doprawić kapustę.

  2. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelce. To co się wytopi z kiełbasy, dodawaj razem z nią do kapusty.

  3. Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż, delikatnie je posól.

  4. Ugotuj makaron al dente.

  5. Odcedź kapustę, dodj do niej kiełbasę, pieczarki i makaron. Wszystko wymieszaj. Dopraw pieprze i jeśli to konieczne solą.

    Łazanki powinny być dość pikantne, inaczej potrawa będzie mdła.

Klaudia & Co.