Grissini

IMG_20160706_171852

Przepis:

  1. Rozdrobnione drożdże zalej wodą, dadaj cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Odstaw na bok (ok.10 min) do momentu spenienia się rozczynu.

  2. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i powoli wlewaj rozczyn cały czas mieszając. Dodaj oliwę i zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczką na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

  3. Wyjmij ciasto ( jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj mąki ) i ugniataj przez chwilę. Podziel ciasto na 4 części, Do każdej części możesz dodać inny dodatek np.świeżą bazylię, oregano, czarnuszkę, rozmaryn. Ugniataj ją razem z dodatkami przez chwilę, aby równomiernie się rozprowadziły.

  4. Każdą część podziel na kolejne 4 części. Powstałe kawałki zroluj na cienkie wałeczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp dodatkami. Piecz ok.10-15 min w 200 stopniach C, do momentu zarumienienia paluszków.

Klaudia & Co.