
Przepis:
- Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj podgrzane mleko, cukier i 1/2 szkl. mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę (jeśli robisz bułki z myślą o słodkich dodatkach to dodaj jeszcze trochę cukru do mąki), jajko, żółtko, masło i odrobina soli. Dobrze wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Wyłóż cisto na wysypaną mąką stolnicę lub blat ( nie syp zbyt dużej ilości mąki, by nie wgniatać jej już w ciasto). Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich ugniataj jeszcze przez chwilę.
Jedną z części rozwałkuj na grubość ok.4 cm i wykrawaj bułki szklanką, wyłóż je na ściereczkę na chwilę, by trochę podrosły. Z resztą ciasta postępuj tak samo.
Gotuj na parze ok.10 min. Podawaj na słodko lub słono.
Klaudia & Co.