Ale pasztet!

13548930_1052205828150362_839314017_o

Przepis:

  1. Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej ze śliwką

    1. Ugotuj soczewicę (2 szkl. wody na 1 szkl. soczewicy) ok.15 min. i kaszę jaglaną (proporcje takie jak przy soczewicy) ok.15-18 min.
    2. Pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem i goździkami. Na koniec wyjmij przyprawy z cebuli i wyrzuć je.
    3. Do miski przełóż kaszę i soczewicę, dodaj cebulę, olej i resztę przypraw. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
    4. Do keksówki wyłożonej papierem przełóż część masy i ułóż na niej śliwki. Przykryj wszystko resztą masy.
    5. Piecz w 200 stopniach C przez 50 min.
  2. Pasztet z czerwonej soczewicy z marchewką

    1. Ugotuj soczewicę (2 szkl. wody na 1 szkl. soczewicy) i odsącz nadmiar wody.
    2. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty czosnek. Podsmażaj przez chwilę.
    3. Do miski przełóż soczewicę, dodaj zawartość patelni, jajko, natkę pietruszki według uznania i przyprawy do smaku.
    4. Zblenduj na gładką masę i przełóż do keksówki wyłożonej papierem.
    5. Piecz w 200 stopniach C przez ok.50 min.
Klaudia & Co.