Weekend. Długi, czy krótki warto umilić czymś słodkim. Kto powiedział, że torty, torciki mile widziane są tylko na urodzinach? Absolutnie!
Kiedyś usłyszałam, że torty są ciężkie i głównie robione z kremem margarynowym.
Może dawniej tak było i pewnie w wielu domach margarynowe kremy królują, ale to nie oznacza, że wszędzie.
W żaden sposób nie skreślam takich tortów, choć osobiście za nimi nie przepadam. W moim wykonaniu jeszcze takiego nie było. Wolę bitą śmietanę i serek mascarpone. Oczywiście koniecznością są owoce i wszelkie owocowe przetwory.
Na ostatniego grilla wymyśliłam taki oto torcik. Lekki ze zmodernizowanym ganche. Złamałam ten przepis jak Karol Okrasa.
Dla wyjaśnienia ganche to francuska nazwa na mieszankę czekolady i śmietanki. W oryginale gotuje się śmietankę i taką gorącą zalewa się pokruszoną czekoladę. U mnie zamiast śmietanki wykorzystałam serek mascarpone, do którego przelałam roztopioną białą czekoladę.
Pyszny, lekki i bez margaryny Idealny na deser w niedzielę (bo na niedzielę musi być coś słodkiego), wspólny wieczór na świeżym powietrzu, a co najlepsze na urodzinach też się sprawdzi.
Tort typy naked z ganche i malinami
Przepis:
BISZKOPT
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, następnie stale ubijając dołóż żółtka.
- Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia przy pomocy łyżki lub szpatułki. Nie używaj przy tym miksera.
- Wylej na formę i piecz w temp.180 stopni C przez ok.30-40 min.
GANCHE
- Rozpuść czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej.
- Przy pomocy miksera wymieszaj czekoladę z serkiem mascarpone.
- Odstaw do lodówki, aby masa stężała.
MALINY (Jeśli posiadasz świeże to nie musisz z nimi nic robić, jeśli mrożone to zrób z nich sos)
- Maliny włóż do garnka, dodaj odrobinę cukru lub miodu. Jeśli sos zrobi się zbyt słodki to wciśnij trochę cytryny. (Sos powinien być kwaśniejszy).Dodaj odrobinę rozpuszczonej żelatyny lub żel-fix’u.
- Odstaw do wystygnięcia.
Nasącz biszkopty wodą z cytryną. Pierwszy biszkopt posmaruj warstwą kremu, a na krem wyłóż maliny i przykryj kolejnym biszkoptem. Powtórz wszystko na następnym krążku i połóż ostatni. Na koniec posmaruj wierzch tortu delikatnie kremem i udekoruj według swojego uznania.
Klaudia & Co.