Słodki czas

IMG_20160508_210849

 

Weekend. Długi, czy krótki warto umilić czymś słodkim. Kto powiedział, że torty, torciki mile widziane są tylko na urodzinach? Absolutnie!
Kiedyś usłyszałam, że torty są ciężkie i głównie robione z kremem margarynowym.
Może dawniej tak było i pewnie w wielu domach margarynowe kremy królują, ale to nie oznacza, że wszędzie.
W żaden sposób nie skreślam takich tortów, choć osobiście za nimi nie przepadam. W moim wykonaniu jeszcze takiego nie było. Wolę bitą śmietanę i serek mascarpone. Oczywiście koniecznością są owoce i wszelkie owocowe przetwory.

 

IMG_20160509_153856

 

Na ostatniego grilla wymyśliłam taki oto torcik. Lekki ze zmodernizowanym ganche. Złamałam ten przepis jak Karol Okrasa.
Dla wyjaśnienia ganche to francuska nazwa na mieszankę czekolady i śmietanki. W oryginale gotuje się śmietankę i taką gorącą zalewa się pokruszoną czekoladę. U mnie zamiast śmietanki wykorzystałam serek mascarpone, do którego przelałam roztopioną białą czekoladę.
Pyszny, lekki i bez margaryny Idealny na deser w niedzielę (bo na niedzielę musi być coś słodkiego), wspólny wieczór na świeżym powietrzu, a co najlepsze na urodzinach też się sprawdzi.
 

Tort typy naked z ganche i malinami

Przepis:

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, następnie stale ubijając dołóż żółtka.
    2. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia przy pomocy łyżki lub szpatułki. Nie używaj przy tym miksera.
    3. Wylej na formę i piecz w temp.180 stopni C przez ok.30-40 min.
  2. GANCHE

    1. Rozpuść czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej.
    2. Przy pomocy miksera wymieszaj czekoladę z serkiem mascarpone.
    3. Odstaw do lodówki, aby masa stężała.
  3. MALINY (Jeśli posiadasz świeże to nie musisz z nimi nic robić, jeśli mrożone to zrób z nich sos)

    1. Maliny włóż do garnka, dodaj odrobinę cukru lub miodu. Jeśli sos zrobi się zbyt słodki to wciśnij trochę cytryny. (Sos powinien być kwaśniejszy).Dodaj odrobinę rozpuszczonej żelatyny lub żel-fix’u.
    2. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Nasącz biszkopty wodą z cytryną. Pierwszy biszkopt posmaruj warstwą kremu, a na krem wyłóż maliny i przykryj kolejnym biszkoptem. Powtórz wszystko na następnym krążku i połóż ostatni. Na koniec posmaruj wierzch tortu delikatnie kremem i udekoruj według swojego uznania.

Klaudia & Co.