Delicje

fot. LebioPhotoworks
Miałam ogromną przyjemność przygotować coś słodkiego na imprezę eurowizyjną dla Lebio.pl. Długo zastanawiałam się co zrobić, a rozwiązanie okazało się być prostsze niż myślałam.
Przed Wami „Delicje”, pyszne i łatwe w przygotowaniu małe co nieco. Wystarczy biszkopt, bita śmietana i owoce. Sprawiają radość nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Są idealne na wszystkie okazje i bez okazji też są dobre.

Delicje

Przepis:

  1. Upiecz biszkopt (przepis na: biszkopt).

  2. Podczas, gdy ciasto się piecze możesz ubić śmietaną na sztywno z dodatkiem wanilii i łyżki  serka mascarpone.

  3. Owoce włóż do garnka i dodaj odrobinę wody, aby się nie przypaliły. Gotuj do momentu rozpadu owoców. Dodaj cukru, tak by nie było zbyt słodkie. Jeśli masz truskawki to na końcu musisz je zblendować, by uzyskać jednolitą masę.

    Do musu z owoców dodaj odrobinę żelatyny lub żel-fixu, aby był gęstszy.

  4. Z upieczonego biszkoptu wytnij parzystą ilość krążków.

  5. Do 3/4 szkl. wody dodaj likier i nasącz miksturą biszkopty.

  6. W połowie biszkoptów zrób zagłębienie na mus z owoców.

  7. Do zagłębienia nałóż mus, a na biszkopt bez dziurki bitą śmietanę. Biszkopt z owocami przykryj drugim ze śmietaną. Uwaga! Nie rób tego w odwrotnej kolejności, bo mus wypadnie.

 

Klaudia & Co.