Spring BURGERS !

 

f2

 

Z potrzeby nowych smaków przygotowaliśmy z P. na kolację bezmięsne burgery. Czasem dobrze jest zamienić mięso na coś innego. Co nie oznacza, że nagle przeszliśmy na wegetarianizm. O nie, nie !

Nie jemy mięsa od rana do wieczora, w ogromnych porcjach, ale rezygnujemy z niego najczęściej z powodu jakiegoś „chciejstwa”. Lekka sałatka, grzanki z gruszką czy makaron nie zawsze potrzebują mięsnego towarzystwa.

Właśnie Wiosenne Burgery stały się takim naszym „chciejstwem”. Trzeba przyznać, że są bardzo smaczne, ale wymagają poświęcenia trochę czasu na ich przygotowanie.

 

f1

 

Wiosenne hamburgery

Przepis:

  1. Bułki

    1. Umyte liście pietruszki zmiksuj z odrobiną masła.
    2. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodaj roztrzepane jajka, mąkę, resztę masła, zmiksowaną  natkę, sól, cukier.
    3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładki i sprężyste.
    4. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    5. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na tyle porcji ile potrzebujesz ( pamiętaj, że im więcej porcji tym mniejsze bułki) i uformuj z nich kulki.
    6. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, delikatnie zwilż je wodą lub posmaruj żółtkiem i posyp odrobiną czarnuszki.
    7. Piecz 20-30 min w 180 stopniach C.
  2. Kotlety

    1. Ugotuj groszek (może być mrożony)  w posolonej wodzie.
    2. 1/2 szkl. kaszy jaglanej ugotuj w 1 szkl. wody, do momentu wchłonięcia przez kaszę wody.
    3. Odcedź groszek i zmiksuj razem z kaszą (najlepiej zmiksować je zimne), cebulą i przyprawami.
    4. Uformuj kotleciki, panieruj je w otrębach i smaż do zrumienienia z obu stron.
  3. Sos

    1. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę.
    2. Do jogurtu dodaj dużą ilość kurkumy, tak by uzyskać intensywny kolor.
    3. Wymieszaj jogurt z papryką i resztą przypraw.

 

f4

 

Burgery składamy według własnego upodobania. Możemy zrobić to tak jak na załączonym obrazku. Pamiętaj tylko, aby posmarować sosem obie części bułki (pomoże to skleić naszego burgera) oraz nałożyć go na kotleta.